Международният валутен фонд смекчи принципите за отпускане на кредити на страните, пострадали от световната финансова криза и откри нова кредитна програма за развиващите се страни със стабилна икономика.

Представители на МВФ обявиха, че държавите, отговарящи на редица условия и разчитащи да получат помощ в настоящите икономически условия, могат бързо да получат кредит или да резервират средства в случай на бъдещи трудности.

Новата схема ще замени предишната кризисна кредитна линия, която МВФ откри през октомври миналата година и от която така и не се възползва нито една страна. Правителствата счетоха, че размерът на отпусканите средства е прекалено малък, а графикът на плащанията – прекалено кратък.

Отсега нататък държавите ще могат да теглят по-големи средства от МВФ, а условията за отпускане ще бъдат не толкова строги. Така например, фондът вече ще изисква само решаване на неотложните въпроси пред държавите. Кредитите ще могат да се връщат за период от 3-5 години.

„Днешните реформи значително променят принципите, по които МВФ може да помага на членуващите в него страни. Това е особено важно по време на световна финансова криза. Увеличаването на гъвкавостта на кредитиране и модернизирането на условията за предоставяне на кредити ще ни помогне по-ефикасно да отговорим на различните искания на нашите членове. Това от своя страна ще им помогне да преживеят кризата и да се върнат към устойчиво развитие“, заяви директорът на МВФ Доминик Строс-Кан. БГНЕС