Страните с нововъзникваща пазарна икономика ще изпреварят "относително мършавия" растеж в напредналите икономики в процеса на възстановяване на световната икономика. Това са думи на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който същевременно е и говорител на групата на основните централни банки.

Според водещите централни банкери в нововъзникващите пазарни икономики ще има устойчив растеж. Със сигурност растежът в по-напредналите икономики като Европейския съюз и САЩ ще е по-умерен.

Трише счита, че няма риск от завръщане на световната рецесия, но същевременно не вижда повод за самодоволство нито в развитите икономики, нито в нововъзникващите. Той е направил изказването след среща на централните банкери, организирана от Банката за международни плащания в Базел.

Няма опасност от дефлация на световно равнище, предвижда Жан-Клод Трише. Според него регулациите, известни още като Базел III, намаляват несигурността на пазарите. Новите правила според него са „значителен принос към консолидирането на световната икономика". БТА