Проектът за тръбопровода Набуко, който ще пренася природен газ от Каспийския регион до Европа, ще получи синдикиран кредит в размер на 4 млрд. евро. Парите ще се осигурят от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

Вече е подписано мандатно писмо за кредитите. С това възлагателно писмо се формализират условията, по които трите финансови институции ще осигурят средствата; то бележи началото на преговорите, след които ще бъде взето финално решение за финансиране.

Проектът за тръбопровода предвижда инвестиция в размер на 7.9 млрд. евро. От тази сума 30% ще осигурят акционерите в начинанието, сред които е и Булгаргаз.

Останалите средства ще се покрият с кредит. Европейската инвестиционна банка може да извади 2 млрд. евро, ЕБВП 1.2 млрд., а Световната банка 800 млн. евро. Половината от кредита, отпускан от ЕБВР и СБ, може да бъде синдикиран с търговски банки. Информацията е публикувана на уебсайта на Набуко и е разпространена от световните медии.

От своя страна Европейският съюз вече обеща да се включи с 200 млн. евро, за да помогне на процеса по набирането на средства. Строителството на набуко трябва да започне догодина, като трасето от Турция до Австрия /включително и 412 км през България/ ще е с дължина над 3 300 километра.