Над 200 000 българи са обречени на глад и бедност, ако не се съхрани тютюнопроизводството, защото няма алтернативни култури, които може да се развият на бедните и нископродуктивни почви, заети сега с ориенталски тютюни.

Това каза Асен Кичуков, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, по време на Третия международен форум на производителите на ориенталски тютюн, пише "Монитор".

Той бе организиран от Международната асоциация на тютюнопроизводителите с подкрепата на „Булгартабак” и в него взеха участие тютюнопроизводителите от България, Сърбия, Гърция, Македония, Турция, Киргизстан и Оман.

От Националната асоциация на тютюнопроизводителите се обявиха категорично за отмяна на членове 17 и 18 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, според които се предвижда замяна на отглеждането на тази култура с алтернативни производства. У нас преди имаше идея тютюнджиите да гледат боровинки и дренки, да събират горски плодове, както и да берат билки и гъби.

Фирмите фантоми, които и в момента получават национални доплащания за производство на тютюн, но вече не развиват дейност, може да бъдат отрязани от държавната помощ.

Предстои през следващата седмица експерти от аграрното министерство и браншовите организации в тютюнопроизводството да обсъждат как по-справедливо да бъдат разпределяни парите за хората от отрасъла. Схемата за тютюна по националните доплащания се прилага и в момента по референтен период 2007-2009 г.