Над 3 милиона тона българско зърно е вече изнесено извън граница. Това съобщи Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, предаде Фокус.

По думите му в момента се товарят още кораби със зърно но „имаме все още резерв, няма нищо страшно”.

Българското зърно се изнася предимно за Европа, тъй като бариерите за износителите са най-малки. Възможно е от там да има и реекспорт, каза Вукодинов.

Той обясни, че тази година българските зърнопроизводители не са постъпили добре, като са изнесли зърното и то на ниски цени.

Лятото пшеницата се е продавала на 220 лева за тон, а сега цената е 360 лева на тон. Това се е наложило, тъй като производителите са били притиснати от нуждите за финансови средства за.

Земеделците са продали почти цялата си продукция или два пъти повече от миналата година за едно и също количество средства.

В момента продукцията е при търговците, затова не би трябвало да има проблем с цената на хляба, увери Вукодинов.

Според него, за да се спре този процес на масово продаване на продукцията трябва да има ясни правила за финансиране, да са ясни и датите за получаване на средствата за целия програмен период напред.

Около 80% от площите у нас са заети със зърнени култури. Произвеждат сортове с много добро качество. При положение, че пазарът в България е малък е съвсем логично по-голямата част от зърното да е свободна за износ, допълни Ангел Вукодинов.