Милиони записи на финансови транзакции и информация за наличности по сметките на няколко хиляди души са изтекли от Британските Вирджински острови.

Атолът е не само сочен за истинското убежище на героите от романа „Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън, но е сред най-желаните офшорни зони в света.

Сред разкритите авоари са тези на няколко държавни президенти, на шефове на благотворителни организации и фондове, посочени са парите на дъщерята на известен диктатор, както и на британски милионер, който криел парите си от бившата си съпруга, за да не го осъди за издръжка.

Изтичането на около 2 млн. имейла може да доведе до тежка новинарска и икономическа

земетръсна обстановка по целия свят,

твърдят икономисти и предполагат, че укритите средства в световните офшорки възлизат на около 32 трилиона долара.

Сред големите лъжци за финансовото си състояние е ковчежникът на френския президент Франсоа Оланд, който повече от 20 години твърдял, че не разполага с тайни сметки. От разкритията са поразени политици и финансови магнати от Европа до Монголия, а също от Канада, САЩ, Индия, Пакистан, Индонезия, Иран, Китай, Тайланд и бивши соцдържави.

Координирани публикации между изданията, в които пише Консорциумът на разследващите журналисти в САЩ, британският Guardian и още няколко световни медии, ще публикуват разкритията със

съответните имена в един и същи ден.

Засега обаче десетки хиляди милионери и милиардери по света се опитват да разберат дали имената им са в тези списъци.

Други са вече в затвора, осъдени за финансови машинации, но до този момент не е било ясно с какви авоари в действителност разполагат. Адвокатите на тези топзатворници вече работят по минимизиране на последващите загуби от разкритията.