Над 700 незаконни обекта са установили проверките на инспектори от Дирекция за национален строителен контрол край 53 язовира в цялата страна, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. До края на месеца ще приключи обобщаването на информацията от проверките и през февруари и март ще се пристъпи към издаване на заповеди за премахване на сградите. Плевнелиев коментира и напредъка по строителството на автомагистрала „Люлин”.

Все още се работи по доклада от съвместната проверка на експерти от ведомството на Плевнелиев и екоминистерството на 53 язовира страната, обясни регионалният министър. Той каза, че според предварителна информация става дума за общо над 700 незаконни обекта на база на проверките. “Февруари и март ще бъдат месеците, в които всичко, което извадим като факти, трябва да се превърне в конкретни действия, тоест след като има малко над 700 незаконни обекта, трябва да бъдат извадени над 700 заповеди за премахването им“, обясни той.

Плевнелиев коментира и строителството на автомагистрала „Люлин”, която е готова на 93 процента. “За нас автомагистрала “Люлин” е един успешен, приключен казус и по нея ще пътуваме официално със сигурност на 15 май, а неофициално зависи от експертите, които ще ми докладват до края на седмицата”, каза министърът.

Той обясни, че в момента в държавата се строят общо 177 километра  магистрали. В график е строителството на трите лота от автомагистрала „Тракия”. “Освен че строим 177 км магистрали, ние сме стартирали тръжни процедури до вчера за 67 км и голямата новина от днес е, че стартира и процедурата за пътя Кърджали-Подкова, което е също един много важен проект”, коментира министърът.

Плевнелиев информира и за сериозният интерес на строителни фирми към
двете отсечки на автомагистрала Марица – над 56 компании до момента са закупили документи за участие в обществената поръчка.