Имитация на кисело мляко "Боженци" доведе до тежка глоба за софийската фирма ГЕРМА 95 ЕООД. Комисията за защита на конкуренцията налага три имуществени санкции от по 166 880 лв.

Разследването на антимонополистите установява, че оригиналният произдводител на киселите млека "Боженци" е фирмата Елви ООД, която предлага на пазара млечните продукти с тази марка от 2005 г.  ГЕРМА 95 е дистрибутор на продуктите на Елви от 2008 г. до юни 2011 г.

от месец септември 2011 г. Герма-95 започва да продава кисело мляко, а впоследствие и други млечни продукти, с марката „Боженци”. Цялостният дизайн на опаковките на двете дружества е идентичен, до степен, която създава реална заблуда у потребителите. КЗК счита, че ГЕРМА не само че не е положил усилия да отличи своите продукти, но е търсил сходство и асоциативна връзка с тези на молителя, с което е целял да се възползва от тяхната разпознаваемост на пазара.

Разследването също така е доказало, че след като е получил отказ от Патентно ведомство за регистрация на словна марка „Боженци”, ответникът е изпратил писма до различни търговци - клиенти на молителя или негови съконтрагенти, с които ги подтиква да спрат реализацията на продукцията „Боженци”. В резултат на тези нелоялни действия са прекъснати едностранно част от търговските отношения на Елви.

Комисията за защита на конкуренцията глобява и великотърновската фирма ЧЕХ-99 ООД с 96 780 лв., тъй като тя е приела да произвежда за ГЕРМА-95 кисело мляко с наложения на пазара цялостен дизайн, въпреки че е знаело за спора между молителя и ответника за марката „Боженци”.