Спад от 25% са претърпели наемните нива в първокачествените търговски центрове спрямо третото тримесечие на 2009 година, отчита имотната консултантска компания Forton. Наемите на търговските улици за сметка на това остават непроменени. Около 55 евро на кв.м. за месец е средният наем на главните улици в столицата, докато нивата за другите големи градове са около 30-40 евро на кв.м.

 

В момента общият обем на търговските площи в молове и търговски паркове у нас е 506 860 кв.м. Но с окончателното завършване на три големи проекта във Варна, Русе и Стара Загора до края на годината към този обем ще бъдат добавени още 77 000 кв.м. По данни на компанията още 280 000 кв.м. търговски площи са понастоящем в строеж. До края на 2011 г. се очаква да бъдат завършени 170 000 кв.м. Към момента в България има 66.7 кв.м. търговска площ на 1000 души, като до края на 2010 година този показател ще достигне 77 кв.м.

Въпреки че пазарът на търговски площи все още среща немалко трудности при отдаването под наем, през това тримесечие ставаме свидетели на по-висока активност и повече сделки, най-вече в столицата, коментира мениджър Търговски площи. Търсенето през последните 3 месеца е значително по-активно в сравнение с 2009 година. Но интересът не е достатъчен, за да компенсира голямото предлагане.

 

В големите градове в страната търсенето остава концентрирано основно върху топ обектите, докато по-малките проекти и тези, чиято поява на пазара предстои, все още срещат трудности при намирането на наематели. Тези фактори водят до ръст в незаетите площи в сегмента и до допълнителна икономическа нестабилност на част от проектите.

 

Очакванията на консултантите са положителните тенденции да продължат, като постепенно обхванат и по-малките областни центрове. За бързо възстановяване обаче е трудно да се говори поради все още ниската покупателна способност на населението извън София.