За пета поредна година в София бяха наградени най-добре представилите се  застрахователни и пенсионни компании в България.

ДЗИ – Общо застраховане грабна приза за най-успешно общозастрахователно дружество, което е признание за успехите през 2012-та година.

ЗАД Алианц БГ Живот взе наградата за най-добрата животозастрахователна компания. Статуетката е петата в колекцията на дружеството, заемащо близо 22% пазарен дял.

Наградата за най-динамично развиващо се  застрахователно дружество спечели ЗАД Булстрад Виена Иншурънс Груп АД.

В сектора на пенсионното осигуряване също бяха раздадени три основни приза.

ПОД Доверие АД бе отличен за най-добро пенсионноосигурително дружество в управлението на допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Най-добър в управлението на доброволното пенсионно осигуряване, според журито, през миналата година е бил ПОД Алианц АД.

Наградата за най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество отиде при ПОД Пенсионно-осигурителен институт.

Сред критериите, по които са определени първенците в сферата на пенсионното осигуряване, има и такива за среден размер на средствата на едно лице в индивидуалните партиди, за изменението на средствата в тях и съотношението между разходите по управление на активи към приходите.

Конкурсът се организира от Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”  и Българската Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Освен традиционните шест награди в областта на застраховането и пенсионното осигуряване бяха раздадени и индивидуални отличия.

За цялостен принос в развитието на българското застраховане бе отличена Теменуга Ненова, изпълнителен Вицепрезидент на Алианц България Холдинг.

За цялостен принос в развитието на българското осигуряване бе наградена Даниела Петкова, главен Изпълнителен директор на ПОК Доверие. Пред колегите си тя изрази увереност, че именно от работата на пенсионните дружества зависи това хората да имат по-високи доходи след пенсиониране и това е нейният стимул да продължи да се занимава с това в дружеството, което има 20 години история зад гърба си.

Юлиян Александров Стамболджиев, който е управител на Токуда Брокер и заместник председател на Асоцияцията на застрахователните брокери в България също бе сред наградените. Неговото отличие е за особен принос в развитието на  посредничеството в застраховането. В благодарственото си слово на церемонията Стамболджиев посочи, че никоя електронна платформа не може да замести застрахователния брокер като съветник на клиента, който може да помогне във вземането на най-доброто решение.

За дългогодишното участие  и безспорен принос в българското застраховане награда получи и Добрин Методиев Георгиев.

Сециалната награда на Фондация „Проф.д-р В. Гаврийски” за особен принос в развитието на здравното осигуряване получи проф.д-р Цекомир Воденичаров, Изпълнителен Директор на ЗОФ Медико – 21.

Сред критериите, по които се връчват индивидуалните призове, са лицата да имат професионално признати научно-образователни и научно-приложни постижения, да имат значителна обществена ангажираност и принос за развитието на българското застраховане като теория и инициатива, включително в законодателни инициативи, донорски програми, социални практика, подпомагане на академични програми.