Не трябваше да се мислят за грандомански проекти като АЕЦ "Белене", а да мислим как да подсилим електропреносната мрежа, за да няма такива аварии, коментира Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок в "Здравей, България" по Нова телевизия.

Според него нищо не може да се направи, за да няма такива бедствия, въпросът е да се прави така, че те да са по-леки. "Част от нещата са предвидими, ако се проследи къде са критичните райони", смята Димитров и добави, че трябва да има преоценка на водената до момента политика.

"Вече 36 години работя в енергетиката и такова нещо не се е случвало. Дори голямата авария през 1978 година не може да се сравнява с тази. Аварирали са 40 електропровода, каза Еленко Божков", бивш член на ДКЕВР, цитиран от Novanews.bg.

По думите му голяма част от авариите се дължат на паднали дървета, тъй като това се случва в планинските райони.

Депутатът от Реформаторския блок предложи новият състав на ДКЕВР да провери дали ЕРП-тата са си свършили работата - дали са премахнали опасните дървета и са почистени просеките и ако не са изпълнили задълженията си да понесат сериозни глоби. "За мен със сигурност има и човешка грешка", категоричен беше той.

Той заяви, че солидарно може да понесем щетите от природното бедствие, но ЕРП-тата също трябва да поемат тяхната част от щетите. "Искаме пълна ревизия на дружествата в енергетиката, за да видим какво се случва наистина в сектора. Резултатите трябва да бъдат качени и в интернет", заяви Димитров.