Най-голямата британската банка HSBC обяви, че печалбата й през 2007 година е нараснала с над 20 на сто въпреки заделените 17 милиарда долара за покриване на съмнителните заеми и то най-вече в САЩ, предаде БТА.

Нетната печалба е нараснала с 21 на сто до 19.133 млрд. долара, въпреки че провизиите за съмнителни заеми, наричани от банката обезценяване заради кредитния риск, са се увеличили с 63 на сто до 17.242 млрд. долара или 6.67 млрд. долара повече, отколкото през предходната 2006 година.

Банката излиза със стабилни резултати от една трудна година благодарение на добрите постижения от дейностите й в Азия. В този район, без Хонг Конг, печалбата преди облагане е нараснала със 70 на сто. В другите райони- Хонг Конг, Европа, Латинска Америка, тя е нараснала от 23 до 42 на сто. За сметка на това обаче печалбата на банката буквално се е сринала в САЩ, стопявайки се от 4.668 милиарда долара до едва 91 млн. долара.

HSBC обяви, че перспективите за 2008 година са несигурни, прогнозирайки дори, че забавянето на икономическата активност и конюнктурата в кредитирането в САЩ биха могли да се влошат допълнително.

В същото време американската инвестиционна банка Голдман Сакс прогнозира, че цените на жилищата в САЩ рязко ще се понижат с 21 до 26 на сто през следващите две години. Това крие опасността от втори финансов срив за институциите, чиято дейност е свързана с кредитирането и с търговията с ценни книжа от този тип.

Подобна нова финансова криза би могла да продължи две години, което е доста повече в сравнение с кризата във високорисковото кредитиране, твърдят експертите.