Най-голямата банка в света се намира не в САЩ, нито пък в Швейцария. Световни лидери по размер са BNP Paribas, сочи нова съпоставка на банковите активи, извършена Bloomberg. Активите на BNP Paribas към края на юни 2010 г. възлизат на 2.24 трилиона евро, като за последните три години /от юни 2007/ са нараснали с 34%. Също така, Парижката банка може би има един от най-ниските в Европа показатели за капиталова адекватност, твърдят в Morgan Stanley.

По света се разпространява концепцията да не се позволява образуването на твърде големи банкови консорциуми, които биха представлявали заплаха за стабилността на световната финансова система, ако евентуално се сринат. В САЩ действа забрана за придобивания в банковия сектор, които могат да доведат до концентрация на над 10% от банковите активи в страната, а Швейцария е на път да въведе по-строги капиталови изисквания за банките си със системно значение.

Франция обаче е избрала друго поведение – тя твърди, че няма нищо нередно в големите банки. Тъй като френските банки излязоха сравнително по-слабо засегнати от кредитната криза и не обезцениха активи, Франция защитава тяхната настояща политика, включително за експанзия зад граница.

BNP Paribas днес съобщи за 46% ръст на печалбата си за третото тримесечие на годината до 1.91 млрд. евро. От 2000 г. досега, BNP Paribas е вложила 43 млрд. долара за придобиване на активи, включително и за активите на белгийската Fortis. От 2004 г. досега броят на служителите се е удвоил и сега възлиза на около 200 000 души.

Сумата на банковите активи във Франция е нараснала общо с 41% до 7.16 трилиона долара за последните пет години. Четири банки във Франция притежават активи над един трилион долара. Същият е броят на банките – трилионери в САЩ, макар икономиката на Америка да е пет пъти по-голяма от тази на Франция. Единствената друга банка в Европа, чиито активи надхвърлят брутния вътрешен продукт на страната, е испанската Banco Santander.

Сравнението между различните банки в света е доста трудно, тъй като различните държави прилагат различни счетоводни стандарти, отбелзязва Bloomberg. От представените данни се вижда, че BNP Paribas е единствената банка в света с активи, надхвърлящи 2 трилиона. В топ 15 на световните банки има три банки от Азия, четири от Великобритания, три от САЩ, една от Германия, една от Испания – и три от Франция.