Парадокс или закономерност? Акциите в Русия са най-евтини в света, докато компаниите отчитат рекордни печалби и чупят всички прогнози. По изчисления на Bloomberg, средно на акция на руска компания, включена в индекса Micex, за 2009 г. е отчетена печалба от 178 рубли /5.7 долара/. Това е най-високата цифра за последните пет години и с 29% повече от оценките на 400 анализатори, до които се е допитала финансовата медия.

Същевременно капитализацията в Micex е едва 6.8 пъти прогнозната печалба за следващите 12 месеца. Това е най-ниското съотношение сред всички 59 световни индекса, следени от Bloomberg, близо половината от средното за света: 12 пъти печалбата.

Русия все още не може да се възползва от притока на капитали към останалите членки на БРИК: Китай, Индия и Бразилия. Това дава основание на някои анализатори да съветват инвеститорите да погледнат по-сериозно на Русия като на евтина и обещаваща инвестиционна възможност. Но засега малцина се вслушват.

Очаква се икономически растеж от 4% през 2010 и 4.3% през 2011 г., според прогнозите на МВФ за Русия. В Китай растежът съответно се прогнозира да е 10.5% и 9.6%, в Индия 9.7% и 8.4%, в Бразилия 7.5% и 4.1%. Тоест по-слабият икономически ръст на Русия действа като спирачка.

Има и един друг момент, който е добре известен на пазарите: Русия е в немилост. Освен всичко сторено от правителството на бизнеса дотук, премиерът Владимир Путин възнамерява да вдигне корпоративния данък, за да финансира разходите до 2012 г., когато са президентските избори.

Но ако се погледне съвсем опортюнистично, Русия предоставя уникални бизнес възможности – твърди Джим О’Нейл, който е авторът на абревиатурата БРИК /Бразилия, Русия, Индия и Китай/. Той твърди: Русия е много интересна. Тя е най-слабата от четирите, но нещата в нея далеч не са така мрачни, както хората са свикнали да мислят.

Докато петролът се движи в рейндж 80 – 100 долара за барел, руската икономика предоставя уникална комбинация от структурни и циклични източници на предимства.

В момента акциите на Газпром се търгуват по цена 4.3 пъти годишната печалба, очаквана за 2011 г. Сбербанк, най-голямата кредитна институция в Русия, се търгува 60% по-ниско от индийската ICICI Bank.

Но от руската инвестиционна банка Тройка диалог представят и друга гледна точка: печалбите на рсуките компании в момента изглеждат високи, тъй като те бавно амортизират стойността на остаряващите си машини и техника.