Тютюнът ще убие тази година 6 милиона души, 10% от които пасивни пушачи. Тази данни оповести Световната здравна организация (СЗО) във връзка с днешния Световен ден без тютюнопушене, който се отбелязва от 1987 г. насам.

 

Ако не се вземат нови мерки, до 2030 г. пушенето ще отнема всяка година живота на 8 милиона души, посочи пред журналисти в Женева Армандо Перуга, координатор на антиникотиновата кампания на СЗО.

 

Епидемията от тютюнопушене е убила 100 милиона души през 20-и век и ако днешната тенденция се запази, през 21-и век жертвите й ще бъдат вече 1 милиард.

 

При пушене никотинът, попаднал дори в малки количества в организма, може да предизвика соматични и психотропни ефекти, в това число и никотинна зависимост. Тази зависимост е по-силна от зависимостта от кофеинa или марихуаната. Повечето редовни пушачи развиват никотинова зависимост по-малко от 5 месеца след започването.

 

От маите, до американския каубой

 

Тютюнът е култивиран в Америка поне от 5000 години. Но е използван за пушене изключително с церемониални цели. След конкистата на испанците в Южна Америка навикът навлиза и в Европа.

 

Тъй като формирането на зависимост от цигарите е бързо, вредният навик засяга ограничени слоеве от населението в много страни от Стария континент, но е заклеймен от католическата църквата. Това силно ограничава разпространението на тютюна и пушенето му остава за дълго време екзотично занимание.

 

Промяната, която води до сегашната глобална епидемия започва от Русия. В търсене на начин да финансира войните си с шведите руският император Петър Първи (1672-1725) налага данъци върху употребата на тютюн, като при това насърчава разпространението му сред населението.

 

Така, благодарение и на формирането на зависимост от тютюна сред все повече руснаци, той успява да финансира военните си кампании.

 

Практиката да използват зависимостта за финансиране на държавническата си дейност бързо се възприема и от останалите европейски владетели, а тютюнопушенето се превръща в светска мода. И така до ден днешен.

 

Каква е цената?

 

Каква е цената на тютюнопушенето? Само в САЩ пушачите струват на икономиката 97.6 милиарда долара годишно, заради загуба на продуктивност под формата на почивки за цигари, болнични и т.н.

 

Още близо 100 млрд. долара се харчат в частния и в държавния сектори за здравна помощ, свързана с проблемите, породени от тютюнопушенето. И това в страна, в която към цигарите са пристрастени едва около 20% от населението.

 

За сравнение в България делът на пушачите е над 40 на сто, с което страната заема второ място в Европа след южната ни съседка Гърция.

 

Тазгодишният Световен ден без тютюнопушене е посветен на рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, съобщи Перуга.


Документът е в сила от 2005 г. Към конвенцията са се присъединили вече 172 държави, задължили се да формират и финансират национални механизми за борба със зависимостта от тютюна, да вземат законодателни мерки в тази насока, да бранят своята политика от влиянието на тютюневите компании, а населението - от въздействието на тютюневия дим чрез данъчни и други финансови мерки.


Тютюнът е сред основните причини за епидемията от незаразни заболявания - сърдечни кризи, инсулти, рак и емфизем, на които се падат близо 62 на сто от всички смъртни случаи в глобален мащаб.

 

Болестта на бедните

 

Но положението е най-страшно в бедните страни, където вредният навик е по-широко разпространен. Данните на СЗО показват, че на тютюнопушенето се дължат около 80 на сто от смъртните случаи в държавите със средни и ниски доходи.

 

Все още много правителства по света възприемат акцизите върху тютюневите изделия като начин за финансиране на държавната хазна, а не като възпиращо средство за ограничаване на епидемията от тютюнопушене.

 

В Европа и САЩ обаче налаганите практики на минимална толерантност и постоянно повишаване на цените на цигарите вече дават резултати.