65 на сто от браковете в България завършват с развод. С тази тъжна статистика започна вчера своята безплатна лекция в Пловдив Наталия Кобилкина.

Наталия е първият и в момента единствен сексолог в България, който провежда обучения по сексология. Тя е семеен терапевт, педагог, авторка на многобройни статии, свързани с отношенията и секса.

Проучване по тази тема проведено в Русия и държави в Европа показва, че 49 на сто от запитаните са посочили любовта като причина да сключат брак, 10 процента - защото така е прието, 10 - 15 на сто са се оженили по сметка - да подобрят своето социално и материално положение, 5-7 процента - да легитимират бременността, 5 процента за отмъщение – на инат на бившия си любим, 10 процента да избягат от родителите си и 5 процента заради неувереност в себе си – друг няма да ме обича.

Най-стабилният брак е по-сметка, счита Кобилкина. В такава връзка хората влизат без очаквания да има любов. Най-големите разочарования идват, когато хората се женят по любов. Те сключват брак щастливи с обичта си, но минава време и ако не полагат усилия да развиват връзката, любовта се променя.

Кобилкина очерта развитието на 3-те типа брачни връзки. Тези, които са на сексуално, на физическо ниво, обикновено приключват до 3 години. В момента, когато се появи дете в тези семейства, те се разпадат. Това са хора сключили брак по страст, раздялата си обясняват с това, че са били млади, не са обмислили нещата и не са подходящи един за друг.

Вторият тип връзки е на ментално ниво – той е подходящият мъж за мен, тя е хубава жена и добра майка на моите деца. Женят се и след 20 години, когато децата поотраснат се разделят – изпълнили са дълга, отгледали са поколението и сега вече искат да живеят за себе си.

Третият тип брачна връзка е духовната – тя може да бъде вечна. В нея партньорите наистина обичат другата душа и искат не само да получават, но и да дават. Всъщност всяка връзка може да издържи във времето ако двойката се научи да комуникира, посочи Кобилкина. А най-трудно хората разговарят открито на темите пари и секс.

Първо жената изгражда пространството на обичта, издига на пиедестал мъжа, след това той я вдига до себе си. Мъжът е измислен за това да направи жена си щастлива, смята Кобилкина. Но той може да го стори, ако има сили, ако дамата първо го изпълни с енергия, за да повярва в себе си.