Близо 28% е спадът на годишна база на пазара на недвижими имоти за цялата стана, от реални сключени сделки, отчетоха от Адрес – Недвижими имоти. Цифрата е различна в отделните градове и райони, като най-близки са показателите в основните градове София и Варна. 72% от желаещите да купят имот в София и Варна са готови да платят до 40 000 евро, докато в Пловдив и Бургас – сумата е едва 25 000 евро.

В бъдеще пазара на имоти ще се държи от един трети играч – банките, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на АДРЕС. Ако през следващата година банките изкарат на пазара придобитите от лоши кредити имоти и решат да ги реализират бързо, почти независимо от цената, има риск да станем свидетели на срив, отчитат още от компанията. Ако обаче все пак се намери механизъм да се задържат тези проблемни имоти извън пазара, до пролетта на новата година при най-търсените и активни жилища предлагането ще се изчерпва. Най-предпочитани засега са двустайните и тристайни жилища с добро качество или ново строителство.

През 2009 година 42 на сто от купувачите са били с пари в брой, а 37% от продавачите с финансови проблеми, не задължително с лоши кредити – обясни още Цветелина Тасева. През изминалата година най-голям дял – 36 на сто заемат сделките за имоти ново строителство, докато делът на панелните апартаменти е намалял до 12% и е на значително по-ниски цени. Най-активни купувачи са били младите хора, на възраст между 26 и 35 години.

На пазара на наеми е бил регистриран ръст в предлагането – 43%, породен предимно от невъзможността жилищата, закупени с инвестиционна цел, да бъдат продадени на добри цени. В резултат на понижените цени част от наемателите са се преместили в по-добри райони на столицата. Вместо в Люлин клиентът е предпочел да живее в Борово, Лозенец или в центъра – обясниха от компанията. Пазара на наеми през изминалата година в София се е движел между 200 и 270 евро на месец. Значително се е увеличил и броят на отдадените под наем офиси и магазини в кварталите.