Категорично няма да бъде поправян стандартът „Стара Планина” за продуктите от месо, така че да бъде допуснато минимално съдържание на соя. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Вчера е имало заседание на месопреработвателите, на което категорично и те са се отказали от идеята да бъде променян стандартът”, допълни Найденов.

Пред Дарик министърът коментира идеята за възраждане на имиджа на българското кисело мляко, дошла през тази седмица при откриването на паметника на Стамен Григоров на изложението „Светът на млякото”: „Българското кисело мляко е нещо, което трябва да съхраним и предадем на поколенията след нас. Жалкото е, че то е много по-ценено навън. В Япония и Южна Корея ядат истинско българско кисело мляко, а в България ние ядем сладки млечни десерти, които наричаме йогурт”.

Посланието ми към млекопреработвателите, които бяха на откриването на паметника, е да запазят това, което той е открил. А запазването става чрез използването на закваската и връщането на онзи неподражаем вкус. Защото в момента, ако дам на малката ми дъщеря кисело мляко, приготвено от баба й, тя казва, че й е много кисело и иска от другото, по-сладкото”.