Намалението на цената на тока за потребителите с 6-7 % от 5 март е смятана до 1 юли. Това стана ясно след общественото обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Оттам увериха, че тя не трябва да натовари електроразпределителните дружества, Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор и решението на комисията е „балансирано".

На въпрос на Дарик дали е сигурно, че преди 1 юли няма да се наложи промяна в цената в същия спешен порядък заради проблемите в енергийната система и настоящото решение, председателят на комисията в оставка Юлиана Иванова отговори: „Надяваме се да няма, но правим анализи".

Реалното намаление на тока за обикновения потребител ще бъде между 5 и 7 лева, ако сметката му е била около 100 лева, сметна енергийният експерт Валентин Терзийски. Той уточни, че разликата зависи от потреблението на нощта и дневна тарифа. Терзийски бе категоричен, че с настоящото намаление ще бъде създаден сериозен дисбаланс в енергийната система на страната.