Националната агенция за приходите (НАП) предлага да се въведе двойно по-висока санкция при липса на касов апарат в търговския обект.

Това е едно от законодателните предложения за борба със сивата икономика, които бяха представени от ръководството на Агенцията на членовете на Консултативния съвет на осмото му заседание.

От агенцията предлагат и да се въведе твърд размер на санкцията при неспазване на реда за отчитане на продажбите или силно да се сближат долната и горната граница на санкциите, които към момента са много разтеглива (250 - 10 000 лв).

Целта на тези предложения е да се повиши защитата на регистрираните чрез касовите апарати данни за реализираните обороти, а така също и да се намали риска от укриване на обороти и неплащане на данъци от добросъвестните търговци.

Част от пакета със законодателни предложения е и въвеждането на ограничение за разплащания в брой над 30 000 лв. Стамен Тасев, председател на Българския форум на бизнес лидерите, изказа подкрепата си към предложената мярка, но предложи по-нисък праг за кешовите разплащания - от 10 000 лв.

Консултативният съвет беше създаден през лятото на 2007 г. и в него участват представители на големите браншови и работодателски организации, одиторски фирми, Съюза на счетоводителите в България и Асоциацията на счетоводните предприятия, Министерство на финансите, Министерство на труда и социалната политика, както и на Националния осигурителен институт, НЗОК, представители на съдебната власт и други.