Зимният сезон е бил изключително успешен с ръст от 9.3%, като страната ни е била посетена от над 900 чуждестранни хиляди туристи.

Приходите за периода декември – март пък са 640 млн. лева, като увеличението при тях е с 6% спрямо миналата зима. Това съобщи вчера министърът на туризма Николина Ангелкова.

Най-много са били гръцките туристи – 187 хил., като техният брой нараства с 6%. Турските туристи са се увеличили с 31%, до 116 хил., което дава основание възможността визовите облекчения за посетителите от Турция да се прилагат целогодишно, а не само за зимата, уточни министърът.

Ръст има и при туристите от Италия, които са с около 24% повече, а тези от Германия са се увеличили с 18%. Повишение на броя на посетителите има от всички съседни на България държави.

Министерството на туризма подготвя законови промени, с които да се стане по-лесно изграждането на ски лифтове и ски съоръжения, съобщи още Ангелкова.

До месец предстои да се направят промени в Закона за туризма и в свързаните с проблематиката закони за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи и горите.

България е на едно от последните места по отношение на ски инфраструктурата, подчерта Ангелкова.