Напрежението около КТБ расте. Вчера част от вложителите, обединени в групата КТБalive, обявиха, че вече преговарят с фирмата СCI, специализирана във финансово разузнаване, която да установи има ли източване и къде са парите на затворената банка.

Освен това депозантите ще заведат и колективна жалба до Европейския съд в Страсбург за това, че вече пет месеца нямат достъп до парите си, пише "Сега".

Междувременно и чуждестранни компании - кредитори на КТБ, предупредиха, че смятат да съдят виновните за затварянето на банката и че фалитът ѝ ще струва по-скъпо от оздравяването по много причини, но и заради многобройните дела, които ще бъдат заведени от вложители и облигационери.

Международната компания, с която групата КТБalive смята да наеме за проследяване на паричните потоци на КТБ, се представлява от адв. Александър Пелев. Вчера той поясни, че СCI вече прави предварителни проучвания по казуса "КТБ", но още няма сключен договор. В компанията работели бивши служители на ФБР и Мосад, съобщи адв. Пелев.

Вложителите, обединени в КТБalive, планират днес по обяд митинг пред Народното събрание, а в следващите - протести под прозорците на домовете и офисите на "известни крадци, облагодетелствали се от активите на КТБ", както и блокиране на важни кръстовища и площади в София.

През август затворената от БНБ банка пропусна плащане по облигациите и още тогава кредиторите предупредиха, че ще използват всички законови средства срещу държавата и банката, което означава не само скъпа съдебна битка, но и загуба на инвестиционна репутация.

Все още в Европейския банков съюз не е постъпило заявление за членство от страна на България, въпреки че още в средата на юли всички институции и партиите заявиха това за приоритет. Това обясни Даниел Нуи, която е член на ЕЦБ и отговаря за банковия надзор, в отговор на запитване от българския депутат Ева Паунова.

 

"Първата стъпка е изпращането на официално уведомление поне 5 месеца преди желаната дата за присъединяване. Досега не сме получили подобно уведомление", обяви Нуи.