Годишният темп на нарастване на обезценките на кредитите е започнал да се забавя, а с това отслабва и натискът върху крайния финансов резултат от дейността на банките. Така в края на третото тримесечие печалбата на сектора надхвърля резултата от същия период на миналата година и достига до 484 млн. лв., показват данните на Българската народна банка.

Делът на кредитите, с просрочие над 90 дни, достига до 14.45% в края на месец септември, като направените разходи за обезценки достигат до 953 млн. лв.

През третото тримесечие банките в страната са увеличили активите си с 2% до 76.496 млрд. лв. Наблюдава се растеж от 2% на привлечените средства, като депозитите на домакинствата се увеличават с 4.2%, а техният дял в сумата на привлечения ресурс достига 46.6%.

Ресурсът от институции, различни от кредитни, нараства с 3.3%. Местният ресурс е 79.1% от общата сума на привлечените в системата пари, става ясно още от информацията на БНБ.

Корпоративните кредити са се увеличили с 2, а кредитите на дребно са помръднали с 0.2%. Има ръст от 0.2% на ипотечните кредити, а на потребителски промяната е с 0.1%.

Капиталовата адекватност на банките в България е 17.75%, а на капитала от първи ред - 15.64%.