Най-малко 24 души загинаха и над 100 000 са евакуирани заради наводнения, причинени от проливни дъждове в южен и източен Китай, където по-рано през тази година имаше засушаване, предаде Reuters.

21 души са се удавили в южната провинция Гуейчжоу, а 30 души се водят за изчезнали, което означава че броят на загиналите може да се повиши. Останалите смъртни случаи са в източната провинция Цзянсу.

Очаква се проливните дъждове в Гуейчжоу да продължат и в следващите дни. Правителството вече е изпратило спасителни екипи в най-силно засегнатите райони.

И докато наводненията имат трагични последствия за много от местните жители, то дъждовете засилват надеждите на фермерите, че ще могат да засадят ориз в средата на годината.

Ранните насаждения и двете провинции бяха поразени от небивалата суша, която засегна централна и източна Азия в през първите месеци на тази година.

Засушаването засегна милиони декари обработваема земя в провинциите Хунан, Нубей, Цзянсу, Анхуй и Цзянси.

Оризът, произвеждан в тези 5 провинции е близо половината от цялото количество добивано в Китай. Ранната реколта дава 16% от общия добив на страната, който през миналата година достигна 196 милиона тона.

За сега добрите добиви в страните от Югоизточна Азия компенсират в глобален мащаб последствията от сушата в Китай.