Заместник изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие” се увеличават от четирима на петима, реши на свое заседание Управителният съвет на фонда, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Новият шеф се казва Димитър Симеонов и ще бъде с ресор Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г.

Заместниците в аграрното ведомство се увеличават поради разширяващите се функции на ПРСР 2007-2013 г., както и предвид предстоящото вливане в структурата на Държавен фонд „Земеделие” на Фонд „Тютюн”, обясняват от ведомството. Само за изминалата една година процентът на договорените средства по ПРСР е нараснал от 4 на 32, а разплатените средства по програмата вече са над 15 на сто. Увеличаващият се обем на работа налага необходимостта програмата да се управлява от един ресорен заместник изпълнителен директор, заключават от фонда.

Досегашният зам.-изпълнителен директор на фонда Светослав Симеонов, който отговаряше и за ПРСР, ще се съсредоточи в работата си по програма “Рибарство”, тъй като е участвал в разработването й, а същевременно там е необходимо и ускоряване на прилагането й. Той запазва и другия си ресор – програма САПАРД, допълват от фонда.

Димитър Симеонов е дългогодишен експерт в сферата на земеделието. Той е работил както по програма САПАРД, така и по ускоряване на ПРСР 2007-2013 г. като част от новия екип на Държавен фонд “Земеделие”. Досега той заемаше длъжността Началник отдел “Оторизация на плащанията” по програмата във фонда. Този отдел бе създаден от новото ръководство на ведомството през тази година. Преди това Симеонов ръководеше екипа, който работи по приключване на плащанията по програма САПАРД, след отблокирането й от Брюксел на 14 септември 2009 г. От 2003 г. досега той е преминал през различни йерархични нива в структурата на ДФ „Земеделие”.