НДК е платил над половин милион лева местни данъци и такси на Столичната община. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков. Вицепремиерът не даде информация за приходите на дружеството за първото тримесечие, защото те тепърва ще станат ясни. През миналата година близо 5 млн. лева са начислените амортизации.

Финансовият министър обясни, че начислените амортизации в размер на 5 млн.лева са натрупани през 30-те години съществуване на НДК. Начислени са около 175 хил. лв. за пенсионирани служители и близо 600 хил. лева за обезщетения. Предстои изплащането на 150 000 лв. глоби по постановление на финансовия инспекторат за установени в миналото финансови нарушения, обясни още Дянков.

За края на 2011 година действително дружеството изгрежда със същите наличности, може би с неподобрени финансови резултати, но до голяма степен това е защото се изплащат неща, които много години не са се изплащали, каза финансист номер едно.

Освен това НДК е наследило и дълг от 1,5 млн. лв. за невнесени осигуровки на Фестивалния комплекс във Варна. Министърът обясни, че комплексът не е начислявал социални осигуровки на своите работници в продължение на близо четири години.