Икономическото възстановяване в света се забавя и това забавяне е по-изразено, отколкото първоначално се очакваше. Това е становището на Пиер Карло Падоан, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Днес ОИСР обнародва в Париж ревизираната си прогноза за развитието на световната икономика. В съпровождащите доклада бележки Падоан посочва, че не е ясно дали загубата на ускорение е временно явление – или е сигнал за по-значителна, вътрешна слабост, дължаща се на свиващи се частни разходи във време, когато подкрепата на фискалната и монетарната политика отслабва.

Ако забавянето е временно явление, подходящо е да се отложи изтеглянето на монетарните стимули с още няколко месеца. Но това не трябва да пречи на мерките за намаляване на бюджетните дефицити, уточнява Падоан.

Но ако забавянето е израз на дългосрочни сили, които дърпат надолу икономическата активност, нужни са нови монетарни стимули под формата на количествено охлабване /т.е. вкарване на повече пари в икономиката/.

В този сценарий поддържането на лихви близки до нулата следва да бъде общ ангажимент на централните банки, а фискалната консолидация да се отложи като цел – където публичните финанси позволяват. MarketWatch.