Почти нереални движения на валутните пазари белязаха последния ден от седмицата. Японската йена скочи до шестгодишен връх към еврото и на тринайсетгодишен максимум спрямо щатския долар. Това бе и една от малкото или по-точно единствената губеща позиция за долара.

Щатската валута само за един ден буквално експлоадира на валутните борси, като за часове изтри дълго трупани загуби към еврото и британската лира.

Паундът падна към зелените падна под $ 1.53 до равнище 1.5263, като в края на сесията британската лира все пак успя частично да се възстанови до 1.5919 £ за $ 1.

Единната европейска валута се срина към долара до най-ниската си стойност от октомври 2006 г. от $ 1.2495, за да затвори на $ 1.2622 за 1 €. В края на миналата седмица обаче единната европейска валута бе с почти 10 фигури по-скъпа като се разменяше за $ 1.3408.

Най-големият победител, вероятно за ужас на капиталовите пазари в Япония, вчера се оказа японската йена. Валутата скочи до 113.81 ¥ за 1 € и до най-високата си стойност спрямо долара от август 1995 г. - 90.93 ¥ за $ 1, при 101.58 ¥ за $ 1 на 18 октомври.

Изключително резките колебания на валутните пазари дойдоха заради заради няколко публикувани информации и многото спекулации и нерви около кризата.

Анализаторите, които следят валутните пазари за DarikFinance.bg даваха прогнози за рязко поскъпване на долара, но само, ако някакъв фактор катализираше процесите на борсите.

Европейската централна банка и Банк ъф Ингланд може да намалят лихвените проценти заради кризата. Информацията се появи във вторник и сякаш бе дългоочакваният акорд за стремителното поскъпване за долара. На следващия ден британският премиер Гордън Браун призна, че страната му няма да избегне рецесия, а в петък статистиката потвърди думите му. Обединеното кралство отчете икономически спад от 0.5% през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година, като това се случва за първи път от 1992 г. Всичко това на фона на продължаващите проблеми на Стария континент доведе до напълно естественото понижаване на европейските валути и поскъпването на долара и на йената.

Доларът поскъпва, защото участниците на пазара смятат, че въпреки проблемите, Америка ще се възстанови по-бързо от Европа, а при йената нещата са ясни – те изживяха своята криза преди 5-6 години. Наистина обаче хаосът е голям и не се знае как ще приключи всичко това, коментираха движенията дилъри за DarikFinance.bg.

А хаосът не бе само на валутните пазари, но и на стоковите и на капиталовите.

Суровият нефт се срути от $ 71.85 до $ 64.15 за една седмица. Вчера в САЩ черното злато потъна дори до $ 62.65 за барел, абсолютен минимум от 31 май 2007 г., а някъде далеч назад останаха юлските $ 147.27 за барел.

Освен поскъпващият долар, другият фактор, който играеше на пазарите бе извънредната среща на петролния картел ОПЕК, на която трябваше да се решава с колко ще бъде намален добивът за да се спре с поевтиняването на суровината. Колкото разнородна е ОПЕК, толкова и мнения се чуха. Най-твърдите гласове бяха за намаляване на добива с 2 и дори 3 млн. барела, а на другия край бяха мненията за съкращаване с 1-1.5 млн. Голямата дума на голямата Саудитска Арабия обаче този път имаше решаващ глас. Решението във Виена бе взето бързо и без особен драматизъм – свиване с 1.5 млн., при положение, че часове по-рано се чуха гласове, че всичко под 2 млн. ще означава падане на цените под $ 60 за барел. Най-вече заради отслабващото търсене причинено от кризата в САЩ, а и забавянето на Китай. За Европа нещата са ясни.

След решението на картела имаше „дежурните” реакции от САЩ и Великобритания за непазарни мерки, но те бяха по-скоро дим отколкото стрелба, колкото да не бъде обвинена Саудитска Арабия в директна колаборация със запада.

Точно сега финасовите пазари и капиталовите борси са много по-важни от ОПЕК, поне докато самите пазари не достигнат дъното и не започне възстановяването, допълниха анализатори за решението на ОПЕК.

А точно капиталовите пазари станаха един от информационните фокуси през седмицата. Дори телевизиите /в цял свят/, радиостанциите и всички останали медии стартираха водещите новини с поредното падане на Уолстрийт, свиването на индексите в Япония или Европа.

Индексите през седмицата станаха ...... малки, като стойности.

След като отшумяха прословутите правителствени планове с трилионите в подкрепа на пазарите, борсите отново тръгнаха надолу.

DOW JONES затвори снощи със спад от 3.59% до 8 378 пункта при 8 852 миналия петък.

S&P 500 се сви до 876 пункта от 940 седмица по-рано.

NASDAQ COMPOSITE изтри за пет работни дни 159 пункта до ниво 1 552, а само вчера понижението бе 3.23% или близо 52 пункта.

На водещите агенции им се изчерпа арсенала от прилагателни и сравнителни покрай спадовете от Азия през Европа до САЩ. Най-точното, може би малко сухо, но пък точно определение е : борсите се върнаха на нивата от 2003 г., заради опасенията от задълбочаване на кризата и нейното отражение върху дружествата.

Не по-различна е картината и в Европа. През последните 3 седмици често някои от борсите биваха спирани за определен период от време.

Със сигурност мнозина си спомнят стойностите на DAХ от над 8150 пункта, но сега измерителят е едва 4 295 пункта, а САС 40 се мъдри да 3 193 пункта от над 6150 преди година и половина. Не по-различно е и при останалите водещи измерители, за които изминалата седмица бе повече от черна или една от поредните черни.