СДС издига кандидатурата на Румен Христов за държавен глава. Това, по думите на лидера на партията Мартин Димитров, е първата сериозна кандидатура досега заради опита, който Христов има като главен секретар на администрацията на президента Петър Стоянов.

Румен Христов бе избран от Националния съвет на Съюза на демократичните сили, който го предпочете пред другия претендент - Надежда Нейнски.

През 2009 година Румен Христов беше пряк конкурент на Мартин Димитров във вътрешни избори за лидер на СДС, но тогава настоящият лидер и депутат се наложи. В различните кабинети на прехода Румен Христов беше зам.-министър на земеделието, а в служебните правителства на Ренета Инджова и Стефан Софиянски дори оглави министерството. Той е бивш заместник-министър на земеделието от кабинета на Филип Димитров, бил е и министър на земеделието в правителството на Ренета Инджова (1994 г.) и на Стефан Софиянски (1997 г.). Съветник на президента д-р Желю Желев, както и главен секретар на президента Петър Стоянов през периода 1997 - 2002 година, пише БГНЕС.

Малко преди да изтече мандата на президента, той освободи Румен Христов. Когато през 1999 г. Иван Костов като лидер на ОДС и премиер се раздели с настоящите депутати от ДПС Христо Бисеров и Йордан Цонев, тогава членове на ръководството на сините, Христов охлади отношенията си с Костов. След утрешното решение СДС ще предложат името на избраника си за президент на ДСБ.

***

Румен Димитров Христов е роден на 27 декември 1955 година в с. Борово, област Русе. Завършва висше образование в Икономическия институт. Доктор е по икономика.

През 1992 година става заместник - министър по икономическите въпроси в кабинета на Филип Димитров. През 1993 година е първи заместник - министър в Министерство на земеделието.

През 1994 година е министър на земеделието и хранително - вкусовата промишленост в кабинета на Ренета Инджова, а през 1995 година е консултант на частна практика. През 1996 година става съветник по въпросите на земеделието и хранително-вкусовата промишленост в администрацията на Жельо Желев.

През 1997 година отново става министър на земеделието в кабинета на Стефан Софиянски. В периода 1997 - 2002 година е главен административен секретар в администрацията на Петър Стоянов. От 2002 година и понастоящем е управител и собственик на частна консултантска компания и търговски дружества.

Румен Христов владее писмено и говоримо английски и руски език.

От 1990 година е член на СДС. През периода 1990-1992 година членува в Националния координационен съвет на СДС. През 2008 година става член на СДС - Русе. На 29 ноември 2009 година на вътрешнопартийните избори е избран за заместник председател на СДС от Северен Централен регион.