Въпреки затихналите дебати около съдбата на бъдещия седми блок на АЕЦ "Козлодуй" изграждането на реактора е включено в редовния доклад на КЕВР до Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори и Европейската комисия за миналата година.

В документа е записано, че в най-оптимистичният евентуален нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" се очаква да влезе в редовна експлоатация след 2025 година. Причината за това са дългите съгласувателни процедури, които тепърва предстоят, разясняват експертите, цитирани от "Сега".

"Това се подкрепя и от прогнозата на ЕК до 2050 г., в която допълнителна ядрена мощност в България се предвижда едва след 2035 година", пишат от КЕВР. Комисарите допълват, че вариантът със седми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде взет предвид при следващи обновявания на плана за развитие на електропреносната мрежа.

През юни енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че изграждането на новата мощност на Първа атомна ще струва около 5.3 млрд. долара. Цената е станала ясна на срещата й със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ Джон Кери - Амос Хохстейн, съобщи тогава БГНЕС. Участието на АЕЦ "Козлодуй" в изграждането на блока ще бъде в размер на 400 млн. долара.

В доклада, подписан от председателя на КЕВР Иван Иванов, се посочва още, че 10-годишният план за развитие на енергийната система у нас предвижда да бъдат изградени общо 2212 MW нови мощности, от които 1489 MW - възобновяеми източници. С ударното присъединяване на зелени централи обаче ще расте и нуждата от ограничаване на работата на централи като АЕЦ "Козлодуй" през определени периоди от годината, които дават най-евтината енергия, предупреждават от регулатора.

През миналата година произведеният ток от ВЕИ-централите се е увеличил с 15.55% в сравнение с предходната 2013 година. Все пак най-голям дял в производството на ток имат топлоелектрическите централи, използващи въглища (около 50%), следвани от ядрената централа АЕЦ "Козлодуй" (33%). Основен дял в структурата на вложените горива за производство на ток имат местните въглища и ядреното гориво. Фотоволтаиците, вятърните централи и централите на биогаз са дали сумарно малко над 6% от общото количество електроенергия.