Европейските борси завършват деня с печалби. От една страна ги зарази оптимизма на Wall Street, който тази вечер ще си почине, защото в САЩ празнуват Thanksgiving. Според анализатори на стария континент се върна и апетитът към риск, а  други биха добавили, че и новините от деня не бяха особено притеснителни.

Днес Италия успя да набере от пазарите 10.5 млрд. евро с пласирането на 6 до 24-месечен дълг, а международния пътнически трафик отчете ръст от 10.1% на гоздишна база през октомври, с което ситуацията при авиопревозвачите изглежда стабилизирана.

Негативна новина дойде от агенция Муудис, която постави под наблюдение рейтинга на няколко ирландски банки, но това не бе неочаквано от инвеститорите.

Така към финала на деня FТSE 100 INDEX качва 0.34% до 5 676 пункта, немският DAX INDEX добавя 2.06% до 6 843 пункта, а френският CAC 40 INDEX расте с 0.61% до 3 747 пункта.

14:40 часа

 

В средата на сесията европейските фондови индекси се покачват, водени от компаниите в секторите на суровините и недвижимите имоти. Британският собственик на молове Capital Shopping Centres поскъпва с над 10%, до 371 паунда за акция, след като обяви, че има оферта за поглъщане от американската Simon Property.

 

Изглежда опасенията за дълговата криза в Европа са поутихнали с отсъствието на американските инвеститори, който празнуват днес Деня на благодарността.

 

Освен това членът на управителния съвет на Европейската централна банка Алекс Вебер заяви, че правителствата може да увеличат средствата във фонда за подпомагане на изпитващите фискални и дългови проблеми страни от еврозоната, ако подобен ход е необходим за възстановяване на доверието е еврото. Но според него 750 млрд. евро би трябвало да са достатъчно, за да успокоят притесненията на пазара.

 

След вчерашните добри данни за очакванията на бизнеса във водещата европейска икономика апетитът за риск сред инвеститорите изглежда е нараснал. Вчера индексът на института IFO на икономическите очаквания сред германския бизнес достигна 105.2.

 

Така днес водещият фондов индекс в Лондон,FTSE 100 се покачва с 0.24%, до 5 670.51 пункта. Във Париж индексът на сините чипове CAC 40 нараства с 0.57% до 3 745.79 пункта. А в Германия DAX бележи повишение с 2.03% до 6 841.02 пункта.

 

Показателен за ограничаването на опасенията свързани със финансовия сектор, предизвикани от плановете на Германия да наложи на изпитващите проблеми страни членки задължения за преструктуриране на дълговете им към частните банки е стабилизирането на акциите на най-голямата ирландска банка Bank of Ireland, чиято цена се покачва с 6.8 на сто, до 0.28 евро за лот, след като се срина с 45 на сто през предходните три дни.

 

Днес сутринта азиатските пазари затвориха с минимален ръст, каторегионалният индекс MSCI Asia Pacific се пкачи с 0.01%, след три дневен спад. Японският Nikkei 225 нарасна с 0.50%, до 10 079.76 пункта.

 

8:00 часа

Не само американските граждани се впуснаха в коледно пазаруване. Явно и играчите на Wall Street разтвориха портфейлите, за да заменят банкнотите с акции. Пазарът на ценни книжа поскъпна чувствително в снощната сесия и това е видно от представянето на водещите индекси.

DOW JONES INDUS. AVG порасна с 1.37% до 11 187 пункта.
S&P 500 INDEX добави 1.49% до 1 198 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се покачи с 1.93% до 2 543 пункта.

Силна подкрепа усетиха акциите на компаниите, опериращи в сектора с продажби на дребно, към които очакванията традиционно са по-големи в сезона на коледното пазаруване. Тласък към тях даде и порцията официални данни, които показаха ръст на потребителските харчове и съответно увеличаване на персоналния доход а човек от домакинство.

Amazon.com бе сред акциите, поскъпнали до рекорден връх от 5.4% до $ 177.25 да лот. С 5.3% до $ 61.33 за акция подобри пазарните си позиции и бижуреската верига Tiffany. Стабилно представяне направиха и авиопревозвачите.

Тази вечер сесия на Wall Street няма да има, тъй като в Америка празнуват Деня на благодарността Thanksgiving, а анализатори обръщат внимание на факта, че обикновено първата сесия след този празник е много силна за пазара.

Азиатската сесия протича също на положителна територия. Сантиментите са предимно позитивни. Подчертан интерес се наблюдава в търговията с акции на компании от енергийния сектор, които се очаква да осребрят във финансовите си резултати поскъпването при петрола, достигнало до $ 84.38 тази нощ. Така например акциите на PetroChina хвръкнаха с 1.9% нагоре, а Sinopec отскочи с 1.1%.

Към финала на сесията водещите индекси на основните азиатски пазари са на зелено. Без посока, колебливо протича търговията в южнокорейската столица Сеул, където водещият индекс Kospi се покачва леко с 0.24% до 1 930 пункта, а инвеститорите още са притеснени от политическото напрежение със Северна Корея, което ескалира в неделя вечер с размяната на артилерийски огън.

NIKKEI 225  расте с 0.58% до 10 088 пункта.
HANG SENG INDEX дебелее с 1.03% до 23 260 пункта.
CSI 300 INDEX не изостава с напредък от 0.92% до 3 206 пункта.

Новина, която може да оказва само благотворно влияние върху инвеститорите, тъй като носи успокоение, идва от Япония, където през октомври износът е скочил със 7.8%. Вносът също не стои на едно място и расте с 8.7% за месеца, като по този начин търговският баланс на страната е положителен с 2.7% нагоре до 821.9 млрд. йени. 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!