* Обновена информация

Сметната палата да може да прави одит на фирми с държавно участие, предложи председателят на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров по време на окончателното гласуване на поправките в Закона за енергетиката.

С тях се даде възможност на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ да назначава независим външен одитор на електроразпределителни дружества, който да ги проверява финансово и да контролира качеството на предлаганата от тях услуга. Разходите за проверката ще са за сметка на самите дружества.

Срещу това възразиха от опозицията.

Ето и мненията по темата на Рамадан Аталай от ДПС, Диан Червенкондев от ГЕРБ и Мартин Димитров от СДС:

Колкото и да не ви е интересно, бих ви призовал да променим този текст да бъде за сметка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, за да имаме честен, ясен и точен одит, каза Рамадан Аталай от ДПС.

С този независим нов регулаторен одит ще може да се направи цялостна проверка на дейността на лицензионното дружество. ДКЕВР ще заплаща директно на одитора, но това заплащане ще бъде за сметка на самото проверявано лице, обясни Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Всички разходи на електроразпределителните дружества се заплащат от потребителите. Разбирайте, че тези разходи, които ще са заплатени за одиторската фирма, ще влязат във фактурата за сметката на крайния клиент. Вие, ако подкрепяте това, направете го така, каза Аталай.

Това е големият въпрос, какво се предлага с тези текстове. Да остане на първо място регулаторният одит, но да има възможност допълнителен извънреден одит, за да не се оказва, че има дружества или някой извън контрола на държавата в България. Това се прави, обясни Мартин Димитров от СДС.