Антициганските протести, разгорели се в края на миналата седмица в България, няма да се прехвърлят върху други страни от Балканския полуостров. Това е заявил пред руската информационна агенция РИА сръбски експерт.

Директорът на Националния съвет на циганското национално малцинство Витомир Михайлович е категоричен: Събитията в България са следствие от нерешени въпроси с мафиотското лоби. „Може да се каже, че там се разчистват сметки”.

Затова няма предпоставки българските ексцесии да се повторят в другите страни от региона. По някои експертни оценки, в Сърбия живеят между 600 и 800 хиляди цигани.

Предпоставките за конфликта, започнал на 23 септември в Катуница, са характерни само и единствено за България – заявява Михайловия. От една страна, там има дискриминация към циганското малцинство. В България има дистанция между циганите и представителите на другите националности.

От друга страна, жителите на едно конкретно село са изразили недоволството си от своите съседи – една голяма циганска фамилия, предполагаемо свързана с големи криминални групи.

В Сърбия такива неща няма как да се случат – досега нито един циганин там не е бил осъждан за икономически престъпления. „/Сред сръбските цигани/ няма хора, които да заемат постовете на директори големи компании. Няма и мафиотско лоби. Ако има престъпници, то те са дребни. Хора от калибъра на цар Киро няма нито в Сърбия, нито в съседните страни”, счита Михайлович.

Преценява се, че в целия свят циганите наброяват 18 милиона. Вероятно 10 милиона е броят им в страните от Европейския съюз. В Румъния се предполага, че живеят 1.8 милиона цигани, в България 750 хиляди, 725 хиляди са те в Испания, 700 хиляди в Унгария, 500 хиляди в Словакия, 225 хиляди във Великобритания.