Парламентът отхвърли предложеното от ГЕРБ електронно гласуване, като прие окончателно текстове от новия Изборен кодекс. Според управляващите европейската практика е доказала, че вотът, подаден по електронен път, може да бъде манипулиран.

От ГЕРБ обаче контрираха, че властта се притеснява от избора на хората, който биха използвали електронното гласуване.

 

Преди това парламентът отхвърли и друга идея на ГЕРБ - за въвеждане на задължително за всички български граждани гласуване на изборите. Предложението вотът да стане задължителен беше направено от депутати от ГЕРБ. От „Атака” подкрепиха искането, а против се обявиха от ДПС и „Коалиция за България”.

 

Депутатите приеха, че изборите се провеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право, с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите. Според разпоредбите гласуването е лично и всеки избирател има право на един глас.

Според източници на Дарик до края на седмицата депутатите ще работят извънредно до късните следобедни часове, защото целта на социалистите е до следващия вотрник Изборния кодекс да бъде окончателно приет в пленарна зала. Не е изключено да има извънредни заседание и през почивните дни.