Националната агенция за приходите няма да предприема принудителни мерки за събиране на здравни вноски от българите в чужбина, съобщиха от приходното ведомство в отговор на множество въпроси и слухове, че сънародниците ни, живеещи извън страната, ще бъдат спирани на границата или имуществото им ще бъде разпродавано. Декларациите и заявленията за освобождаване от задълженията за здравни вноски трябва да се внесат най-късно до 31 декември. Тази процедура се отнася основно за емигрантите в страни извън Европейския съюз.

Българите, които работят и живеят в държави членки на ЕС и се осигуряват за здраве в съответната страна, не са длъжни да подават никакви документи до края на годината в НАП. За тези българи има специален ред, по който да удостоверят, че са се осигурявали за здраве в съюза и осигурителните им права ще бъдат запазени.

В НАП не е планирано провеждането на някаква кампания за принудително събиране, спиране на хипотетичните длъжници на границата, разпродажба на имущество, каквито слухове бяха тиражирани, категоричен беше говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той допълни, че такъв тип действия първо, нямат достатъчно законови основания и второ, изглежда не особено логично да се търсят задължения на хора, които нито са ползвали здравна услуга, нито е реалистично да се очаква от тях да внасят здравни вноски, още повече законът предвижда възможност да се освободят.

„А иначе до края на годината с подаването на една декларация и едно заявление човек, който е натрупал здравни вноски от 1999 година досега под формата на задължения, но всъщност пребивава повече от шест месеца годишно извън територията на страната, може да заличи тези дългове, доколкото те не се дължат, ако човек живее някъде другаде", каза още Бъчваров.

Подробна информация за освобождаването от задължението за здравни вноски е публикувана в сайта на НАП. Консултации за необходимите документи и процедурата за освобождаване могат да се получат на телефон 0700 18 700.

Цялото интервю с Росен Бъчваров четете тук