Няма да има безцелно следене в интернет. Това каза председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов в предаването „Седмицата” на Дарик. В тази насока ще има корекции в закона за електронните съобщения, посочи Спасов. Ето какво още каза той:

„В двучасов разговор с г-н Михаил Миков и с неговата заместничка г-жа Янкулова, аз смятам, че успях да ги убедя, че директива 24 на ЕС не създава някакви допълнителни правомощия на правоохранителните органи да следят интернет. Тя само и единствено създава задължения на интернет доставчика да пази данните. Данните се пазят при интернет доставчика, а не в МВР. Достъпът до тези данни може да стане само по реда и в условията на действащите процесуални закони. Законът за специални разузнавателни средства (СРС-та) говори за тежки престъпления”, посочи Минчо Спасов.

DarikNews получи писмо от един хасковски полицай да дадем IP адреса на някакъв човек, който бил написал мнението си в сайта, срещу който се бил оплакал друг човек. Това го получаваме като искане от полицията.

„Медията трябва да поиска правното основание, на което лежи това искане. Без да имат правно основание, мотивирано в трите закона, които заложихме в чл. 251, имате пълното право да се въздържите и да не изпращате тази информация”, отбеляза още той.

От няколко години организирани престъпни групи преминаха към Скайп, заяви вътрешният министър Михаил Миков в предаването „Седмицата” на Дарик. Ето какво още каза той:

„Много добре знаем, че държавата е безпомощна. Ни не следим Скайп, защото нямаме възможност. Ето това е голямата дискусия, това дискутираме в момента – да следим ли Скайпа. Аз съм съгласен, че наистина става въпрос за тежки престъпления. Нека да ограничим кръга. Не може да се използват СРС-та за бракониерство или за обида”, смята Михаил Миков.

Излиза обаче, че целият ред трябва да минава като за СРС-та.

„Да, да. В закона за СРС-тата се добавя, че подслушването в Скайпа минава по реда за специалните разузнавателни средства. Друг е въпросът за проследяването на трафик. Там не можем да говорим за специално разузнавателно средство. По същия начин стои въпросът с т. нар. разпечатки, станал известен у нас. Ако това стане СРС това ще бъде поредният тежък удар. Нека тази дискусия да започне и аз съм готов да я водя с всеки публично”, коментира още той.

„Да кажем до къде искаме ефективност. Нека мотивите и аргументите да са ясни на обществото – искаме ли да бъдем ефикасни и доколко без да нарушаваме правилата. Не може недоверието в правоохранителните органи да бъде аргумент срещу тяхната ефикасност”, обясни още вътрешният министър.

Запитан дали трябва да отпадне анонимността във форумите, той отговори така: „Не смятам, че трябва да отпадне анонимността” Същевременно обаче министърът на вътрешните работи припомни и за сигнала за бомба, който е бил разкрит именно по този начин – от къде е дошъл сигналът.