Позицията на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ е, че трябва да се подкрепят, макар и нееднозначно, мерките на правителството по отношение на пенсионната реформа. Това стана ясно от думите на Цветан Симеонов, председател на БТПП, на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/.

Според Симеонов, предложената реформа ще доведе до попълване на дефицита в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт /НОИ/ и до намаляване обхвата на сивия сектор.

Все още няма окончателно решение дали увеличаването на стажа и на възрастта за пенсиониране ще става поетапно и окончателно от следващата година.

По негово мнение, не е конструктивна позицията за тотално отричане на всичко, както искат синдикатите.

По отношение на криминализирането на невнасянето на осигурителните вноски той обясни, че е необходимо да се продължи обсъждането.

Симеонов каза, че по време на заседанието министър Тотю Младенов е съобщил, че в 45% от фирмите, които са били проверявани от Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, са срещани нередности.

Социалните партньори имат сериозни различия и по отношение на намерението на правителството да премахне възможността работодателят да освободи работник или служител, набрал изискуемия стаж и навършил годините за пенсиониране. БГНЕС