Ускореното преразпределение на парите на държавните дружества в повече на брой банки не би довело до дестабилизация трезорите, в които има по-голямо концентрация на средства. Това в никакъв случай не би дестабилизирало и банковата системата в страната като цяло.

 

Мнението е на Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и председател на Асоциацията на банкерите в България, с което той отговори на журналистически въпроси за това какъв ще бъде ефектът от призива на премиера Пламен Орешарски за по-бързо изпълнение на новия регламент за управление на държавните пари.

 

Според Хампарцумян решението за въвеждане на нови правила при управление на парите на дружествата с над 50% държавно участие не решава основния проблем, който произтича от въпроса как се управляват парите на държавата. "В коя банка са (парите) е само частен случай. Това не решава проблема, но е стъпка в правилната посока", каза банкерът.

 

Той смята, че няма опасност от дестабилизиране на банките, в които има по-голяма концентрация на държавни пари в момента, тъй като тези суми не са чак толкова големи.

 

"Всички питат къде са парите. Никой не пита кой слага парите някъде и защо ги слага там. Може да има перфектни условия да бъдат точно на някакво место в една свободна пазарна икономика" допълни Хампарцумян.

 

На въпрос на DarikFinance.bg защо инвеститори искат по-висока лихва, за да купуват държавни ценни книжа, Левон Хампарцумян насочи вниманието към по-големия риск заради обществения натиск върху новото правителство.

 

"Очевидно, че рискът, с който ни гледат, е по-голям. Ако не успеем в скоро време да вкараме нещата в един прагматичен контекст, да имаме работещо правителство, което се занимава с икономиката повече, отколкото със специалните служби и митниците, тенденцията е негативна", посочи банкерът.

 

Той намира, че протестите не са основният проблем в момента, а това дали ще успеем институционално да "наредим" страната. "Протестите не са инструмент за решаване на проблеми, те са индикатор, че има наболели проблеми", каза Хампарцумян.

 

Според него фундаменталният въпрос е дали тези, които отиват на избори и носят политическата отговорност, са тези, които вземат решения. "Ако тази връзка е скъсана, ние не живеем в демократична страна, а живеем в една квази олигархична диктатутра. Осъзнавайки това очевидно ние всички искаме промяна", каза Хампарцумян пред журналисти.

 

"Не забравяйте, че държавата е само 40% от икономиката. Частният бизнес, особено този, който е свързан с експорт и е по-малко зависим от вътрешното потребление, е в много добро състояние", обърна внимание банкерът и добави: "Да се надяваме, че ще имаме един добър туристически сезон, че реколтата ще е добра. Тези фактори могат да ни направят относително спокойни да отидем на още едни избори".