Няма политически мотиви в днешния национален протест срещу вдигането на пенсионната възраст – за това увери в ефира на Дарик лидера на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Според него опитът на управляващите да вдигнат в последния момент възрастта за пенсия с една година и начинът, по който се прави това, със сигурност ще бъде оспорен пред Конституционния съд. Лидерът на Подкрепа отново настоя за оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

 

„Протестите са по чисто икономически причини, искаме промяна на политиката, а не промяна на властта – осем месеца разговаряхме, договаряхме, изчислявахме и подписахме споразумение, под което е подписа на премиера и нашите подписи”, обясни в „МеждУредие” по Дарик кафе Тренчев.

 

Според него начинът, по който се прави промяната процедурно е категорично неправилен и вероятно ще се стигне до Конституционния съд.  „Защото не може чрез един закон да променяш друг закон – в случая чрез закона за бюджета променят Кодекса за социално осигуряване”, аргументира се лидерът на „Подкрепа”. Освен това според Тренчев между двете четения не могат да се правят промени по същество, които не са фигурирали в проектозакона още при внасянето му.

 

„За мен това е реакция на една дълбоко пазена тайна, че с парите сме я окъсали много, много, много страшно. И тъй като парите не стигат се правят опити оттук да се отреже, оттам да се отреже, а никой не задава въпроса защо парите намаляха толкова”, заяви Константин Тренчев.

 

Той посочи, че синдикатите продължават да искат оставката на финансовия министър Симеон Дянков. „Финансово-икономическата политика, която той налага води до задълбочаването на проблемите. Вместо да направим всичко възможно да смекчим кризата, ние я задълбочаваме с наши си мерки – правим кризата чисто българска”, посочи лидерът на „Подкрепа”.

 

„Попитайте инвеститорите защо напускат България – за тия грешки, които се направиха отдавна трябваше да се преосмисли и промени тази политика. Гонихме еврозоната през 2009 г., абсолютно непостижима цел, за която не бяхме готови, не се разплатиха тогава с бизнеса, при което сумарно до този момент 400 000 работни места са закрити”, коментира още Тренчев.

 

Той подчерта, че Симеон Дянков вижда само съкращаване на разходи, а не и привличане на приходи.

 

Правилното решение според лидера на КТ „Подкрепа” е смяна на финансово-икономическата философия, по която се движи страната. „И на други министри намирам кусур, макар че тонът се задава от финансовия. Останалите се гърчат и се опитват да дадат някакви обяснения за мерките, които са длъжни да приложат”, допълни Тренчев.  

 

По думите му начинът, по който се води финансовата политика е категорично неправилен и с действията си министър Дянков тегли цялото правителство надолу.

 

„Мислите ли, че много ентусиазирано депутатите вкараха тази промяна, но той се налага практически на всички. Започвам да се питам дали премиерът, който интуитивно чувства дали едно нещо е правилно или неправилно, просто е изпаднал в някаква зависимост”, каза още Тренчев по повод действията на финансовия министър.