Ню Йорк изпревари Лондон като дестинация №1 за инвестиции в недвижими имоти за първи път от 2007 г. насам, след като улесненият достъп до финансиране, стимулира сделките в САЩ, се казва в доклад на Cushman & Wakefield Inc, цитиран от Bloomberg.

Инвестициите в района на Ню Йорк са нараснали със 166 процента на годишна база до 29.7 млрд. долара през 12-те месеца до август.

 

В същото време инвестициите в Лондон са се е увеличили с 2.4% до 27.2 милиарда долара, според доклада, базиран на данни от Real Capital Analytics Inc.

Купувачите са привлечени от градове като Ню Йорк и Лондон, тъй там фокусът е върху "най-големите и най-добрите". Тенденция ще продължи през следващите шест месеца, считат анализаторите.

Извън САЩ кредитирането за недвижими имоти остава затегнато и все още е насочено основно към първичния пазар, се казва в доклада.


Чикаго, Ню Йорк, Бостън и Атланта са четири от петте най-бързо растящи пазара по обем на инвестициите в недвижими имоти. Франкфурт е на четвърто място в класацията с ръст от 126%.

Възраждането на пазара на ипотечни кредити в САЩ през първата половина на тази година стимулира силно увеличаването на инвестициите.