Ако нотариусите в бъдеще издават удостоверения за наследници, таксата ще стане между 30 и 50 лв. Това научи “Труд” от шефа на нотариусите Димитър Танев.

Това ще стане, ако мине новият законопроект за гражданската регистрация, който предвижда нотариусите да издават най-масовото удостоверение.

В София удостоверението сега се издава от общината срещу 4 лв., каза Танев. В страната обаче таксата е от 1,50 до 2 лв., посочи проверка на “Труд”.

Няма никакъв лобизъм, заяви Танев. Сумата от 30 - 50 лв. щяла да е обща за всички наследници. Разликата е, че в момента наследниците делят само от 2 до 4 лв.

Независимо дали са двама или 10-15, ще си делят заедно тази сума. Колкото повече наследници, толкова по-малко ще плащат. Танев е категоричен, че не ставало дума за материално облагодетелстване на нотариусите, защото “не се касаело за големи суми”.

Този проект откровено толерира нотариусите и ще лиши общините от приходи, смятат опонентите му. Освен това хората щели да се редят на две опашки, защото нотариусът ще издава удостоверение за наследници срещу документ от общините. А той щял да се таксува отделно.

Промяната била нужна, защото в общините нямали юридически подготвени кадри, за да издават всички видове удостоверения, казаха вносителите.