Нов опасен астероид ще ни подмине на "косъм" днес в 13 ч. и 15 мин. българско време. Астероидът е бил открит едва вчера по обяд от американски астрономи, носи обозначението 2013 RG и ще премине на разстояние, равняващо се приблизително на половината от това до Луната, съобщават от обсерватория "Звездно общество - А79".

Снощи небесното тяло премина голяма част от небето с много висока видима скорост и е било трудно за наблюдение.

Обектът е бил прихванат от Европа първоначално от българските астрономи от обсерватория "Звездно Общество" А79 с помощта на техни колеги от Англия.

На базата на тези данни нашите астрономи са определили орбитата на движение и изчислили, че вероятност за сблъсък с нашата планета няма.

Техните твърдения се базират на генерирането на голям набор от възможни орбити на астероида, като нито една от тях не дава основание за притеснение.

Рано сутринта бяха официално оповестени и данните на Центъра за малки тела в Слънчевата Система в Харвард, САЩ, като няма съществено разминаване в изчисленията.

Още утре вечерта астероидът ще е вече с много слаба яркост и няма да може да се наблюдава, от който и да е телескоп по света. Именно поради това наблюденията от тази нощ са изключително ценни, коментират от IAU A79.

Нашите астрономи следят всеки преминаващ в близост до Земята астероид и при потенциална заплаха са в готовност да алармират обществото. В наблюденията участват и студенти от СУ, които придобиват практически опит в областта.

Утре по обяд се очаква НАСА да публикува своите изчисления за движението на астероида и да пресметне дали в бъдеще той ще представлява опасност. Това е пореден пример за малкото време, с което разполагат астрономите, за да уведомят за евентуална заплаха от космоса. /БГНЕС/