Малко са инвестициите, които играчите на пазарите са склонни да задържат за по-дълъг период от време. Да избягаш бързо от нещо, което тъкмо тръгва да поскъпва, е практика, която напоследък се счита за нормална. Този стил на игра е разбираем, с оглед на голямата несигурност на пазарите, но е далеч от същността на инвестирането.

Въпреки лошите новини от Европа и незадоволителните резултати от представянето на американската икономика, продължава да има интригуващи активи, в които си струва да се инвестира именно сега. Според специалистите такива могат да се открият в Китай, Индия, Бразилия, Тайланд, Малайзия, Мексико.

Валутите също "парят" и обещават интересни движения. Нищо чудно преди края на 2012 година да видим EUR/USD на $ 1.40, а нивото от 1.20 франка на евро, което Швейцарската централна банка се опитва да удържи,  най-вероятно ще бъде изтървано.

Такива са вижданията на анализаторите Катерина Атанасова, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт и Йордан Калоянчев, който е брокер Международни пазари в ИП Карол.

След като миналата седмица ви предложихме мнението на Цветослав Цачев от Елана Трейдинг за това кои пазари са перспективни в момента, вижте и още няколко идеи, без това да представлява препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Кои са атрактивните за инвестиция активи и пазари в момента? Къде потенциалът за растеж е най-голям в краткосрочен и средносрочен план?

Катерина Атанасова: Финансовите пазари в момента са много динамични и бързо променящите се настроения водят до също толкова бързо пренасочване от един актив към друг. Именно това е и причината в момента да не препоръчвам концентрирана инвестиция в който и да е актив, било то акции на развити или развиващи се пазари, облигации или някоя конкретна суровина.

Като изключим петрола повечето суровини се представят много слабо през последните месеци и краткосрочните перспективи пред тях в момента не са добри. Точно обратното, фондовете инвестиращи в недвижими имоти или т.н. REITs са топ актив в момента и интереса към тях продължава да е голям заради очакваните високи дивиденти.

Някои от пазарите на акции също показаха силен тренд и все още са актрактивна инвестиция. Американският фондов пазар се представя значително по-силно в сравнителен план спрямо другите пазари по света, тъй като инвеститорите бягат от високия риск в европейските икономики и развиващите се страни.

Считам, че тази тенденция ще остане валидна и в близко бъдеще. Текущо проблемите в световната икономика продължават да тежат над настроенията на инвеститорите и да оказват натиск на пазарите на акции. Непрекъснато сме свидетели на влошаващи се макроикономически показатели на икономиките по цял свят. Вече дори доверието в потенциала на големите развиващи се пазари от Азия и Латинска Америка не е толкова голямо, колкото беше преди година и година и половина.

Европейската икономика продължава да агонизира. Краткосрочните перспективи пред големите развиващи се пазари Китай, Индия и Бразилия не изглеждат добри, но някои от по-малките развиващи се пазари, като Тайланд, Малайзия, Мексико и Кореа са силни и перспективите пред тях остават добри.

Йордан Калоянчев: Малко са класовете активи, които успяват да задържат инвеститорите в дългосрочен план. Не би било пресилено да се каже, че на пазарите цари несигурност и бързото бягство от актив, който едва сега е започнал да поскъпва, напоследък е нещо нормално.

В следствие на тази несигурност много насочват погледите си към по-сигурните пазари, като този на САЩ. Едни от най-атрактивните активи там бяха, и най-вероятно ще продължат да бъдат, акциите на технологичните компании. Макар ръстът на NASDAQ за последните 3 месеца да не надвишава 8%, той остава най-поскъпналият от по-популярните индекси в световен мащаб за този период.
От друга страна, най-голям потенциал за ръст, имат активите, които в краткосрочен план са най-подценени.

Тежките последици от кризата в Европа се отразиха изключително негативно на „държавите от периферията“ – Испания и Италия. Акциите на тези държави са едни от най-нежеланите активи от началото на световната криза насам, а съответните индекси отбелязват нови и нови дъна. Предвид тежката ситуация с безработица и политическа несигурност към момента покупка на италиански и испански акции в никакъв случай не е препоръчително, но дългосрочното дъно сякаш е близко. От там нататък ще последва ръст с много голям потенциал.

Смятате ли, че сега е удачен момент за структуриране на инвестиционен портфейл или има основания да се изчака по-голямо падане на цените?

Катерина Атанасова: Ако говорим за портфейл от различни класове или видове активи, то моментът винаги е подходящ, защото винаги има актив, чиято цена се качва или такъв, който има голям потенциал за растеж в бъдеще. Важно е да бъдат отчетени хоризонта на инвестицията и рисковия профил на инвеститора. Инвестиционният портфейл трябва да е съобразен с текущата пазарна среда и да е гъвкаво и активно управляван.

Финансовите пазари са доста непредвидими и това да разчиташ на прогнози и усещания за пазара според мен не е правилна стратегия. Най-добре е да инвестираш в това, което в момента се представя добре, т.е. да се движиш с пазара, а не срещу него. Всичко останало е малко или повече късмет. Когато цените на нещо падат, никога не можем да знаем до кога ще продължи това и къде точно ще спрат, а да се опитваме да уловим дъно може да е като да се опитаме да хванем падаща кама.

Кои са "горещите" валутни двойки, при които можем да очакваме по-голяма динамика в оставащите месеци до края на годината? Какво ще движи ЕUR/USD през следващите месеци? Какъв е потенциалът за печалби на швейцарския франк с оглед на опитите да се фиксира курса му към еврото?

Йордан Калоянчев: В интерес на истината най-популярната валутна двойка EUR/USD е на път да се превърне и в една от „най-горещите“ на пазара. От началото на годината, и особено от началото на месец април, наблюдаваме движение в тесни граници и понижена волатилност. Едва ли е останал спекулант, който все още да не се е примирил с факта,че към в последните седмици ясна посока просто няма.

В момента, в който такава се появи, можем да очакваме силно движение с потенциал 5-6 до 10 фигури. Ако този път надделеят биковете например, нищо чудно преди края на 2012 отново да видим стойности около 1.40 EUE/USD.

Друга двойка, която повечето спекуланти следят с голям интерес е EUR/CHF. Търговията с нея обаче е изключително рискова и несигурна. „Фиксираното“ ниво от 1.20 вече бе подложено на една атака, която показа, че при натиск от пазара цената може да падне под него. Нещо повече – цената сякаш гравитира към него, вместо да се отблъсква. Нищо чудно следващите седмици да станем свидетели на по-сериозна атака срещу Швейцарската банка, която да ни отведе доста под 1.20 преди тя реално да се намеси на пазара и да стабилизира за кратко двойката. В дългосрочен план, поне по мое лично мнение, пазарът за пореден път ще надделее и нивото ще бъде „изтървано“.

Има ли и кои са според вас опасните моди сред инвеститорите в момента?

Катерина Атанасова: Както модните тенденции се менят твърде често, така и финансовите пазари бързо и рязко обръщат посоката и трябва да се внимава. Обикновено когато нещо вече е мода потенциала е почти или напълно изчерпан.

Нормално е инвестициите да се насочват към нещо, което в момента изглежда атрактивно поради една или друга причина, ако можем да наречем това мода. Примерно някой би се поблазнил от идеята да купи петрол поради нарастващиото напрежение в Близкия Изток и ескалиращите опасения от военни събития. Или да инвестира в злато, тъй като очаква нова криза и сериозни сътресения на финансовите пазари. Не е лошо човек да се възползва от една идея, когато е убеден в нейната реализация.

Важното е, обаче освен очаквания потенциал да се прецени и риска – сумата, която се инвестира и евентуалните загуби, които бихме могли да понесем при неблагоприятно за нас развитие. Не би било разумно в момента, а и не само, да се структурира портфейл, който да бъде оставен без надзор. Според мен активното управление и адекватните мерки за намаляване на риска са най-подходящата стратегия.

Доколко според вас златото може да се окаже неизгодна инвестиция?

Йордан Калоянчев: Към момента най-сигурно е да се предположи, че до края на годината златото ще остане в границите между 1500 и 1800 $ за унция. Неизгодна би била инвестиция в Злато направена на цени около 1750-1800 $, понеже дори и цената да преодолее това ниво, което малко вероятен сценарий, това поскъпване няма голям потенциал. Можем и да видим стойности над 2000 $ за унция, но почти със сигурност това няма да бъде до края на тази година.

За съжаление на много инвеститори, които отказват да го повярват, потенциалът на златото в посока на поевтиняване с времето става все по-голям. Само преди 10 години цената на златото беше 260 $. Този факт е достатъчно красноречив.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!