Къде е мястото на малките компании в американската борсова машина? Това се пита редакторът във Forbes Емили Ламбърт след интервю с бившият шеф на Nasdaq Дейвид Уейлд, в което той говори за бъдещите сливания между големите борсови оператори.

В наши дни капиталовите пазари играят ролята на огромен търговски фактор, в който доминират онези, които успяват да изпреварят всички останали. Трейдърите се разпокъсват между CME Group, Chicago Board Options Exchange, New York Stock Exchange, през които минават огромни потоци. Но дали заради големите мащаби на пазарите малките компании не остават някак пренебрегнати?

Би било страхотен късмет да откриеш следващия Apple или IBM, в който да инвестираш, преди да се е разраснал толкова. Но как да го направиш, когато пред очите ти минават стотици компании и неизбежно ти се натрапват като атрактивни най-популярните?

Всъщност, инвестициите в прохождащи бизнеси са и най-добрите инвестиции, защото те облагодетелстват не само инвеститора, но и икономиката. Това е така, защото в растежа си, малките компании създават работни места.

Създаването на нова борса, на която да се търгуват именно малки компании, само по себе си е блестяща бизнес идея. Ако тя съумее да направи публичността по-евтина за току-що проходилите бизнеси и в същото време да гарантира, че големите инвеститори ще хвърлят по едно око към тях, успехът на тази нова борса изглежда гарантиран.