"Започва нова ера в отношенията между България и Бразилия", заяви новоизбраният президент на Бразилия Дилма Русеф при среща с българския министър-председател Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на МС.

В срещата в бразилската столица участваха и министърът на информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и министърът на външните работи Николай Младенов.

Първата делегация, която госпожа Русеф прие, беше българската, водена от премиера Борисов. На срещата между българската и бразилската делегации бяха обсъдени политическите и икономически отношения между двете страни.

Основни акценти в разговорите бяха двустранното развитие на IT технологиите, железопътната инфраструктура и съвместни дейности в сферата на самолетостроенето.

Новият президент на Бразилия Дилма Русеф прие поканата на българския премиер да посети България през следващата година. Русеф подчерта своята емоционална връзка с българската страна и категорично заяви, че държи отношенията между двете държави да се развиват и задълбочават. Новият президент на Бразилия е с български произход.

Бойко Борисов е дал на Дилма карта на родословното й дърво и писмо с поздравления от президента на Европейския съюз Херман Ван Ромпой. Бащата на Дилма, Петър Русеф, напуска страната ни през 1929 г., като първо отива във Франция, после в Аржентина и накрая се установява в Бразилия, където се жени за бразилка.