Вписват в тях всички данни на автомобила, подмяната на старите свидетелства ще струва 9 лв.

 

Нови талони ще издава МВР за автомобилите от март. Причината са солените глоби, които отнасят в Гърция и Унгария българските шофьори, които не носят със себе си големите картони, пише "Монитор".

 

Както е известно, те съдържат допълнителна информация като номера на двигателя и неговата мощност, допустимата маса и натоварване на осите при тировете.

 

По данни на Нова ТВ става дума за санкции в размер на хиляди евро. Пътуващите в Гърция без голям талон на колата си може да олекнат с от 1000 евро до 8000 евро. От няколко години властите в южната ни съседка изискват свидетелството с по-голям обем от данни на автомобила при всяка проверка на пътя.

 

Сериозен се оказва и проблемът с колите на лизинг, тъй като шофьорите притежават само копие на големия талон, докато не изплатят напълно возилата. Този документ обаче не се признава от властите в Гърция и Унгария.

 

Затова всички данни от големия талон вече ще са записани и на малкия. В момента тече обществена поръчка за изработването на новите свидетелства.