Новият играч в Петрол Холдинг АД Кирсан Илюмжинов се закани, че ще сложи ръка на 100% от дружеството. Холдингът е акционер в дистрибутора на горива Петрол АД, който е публично дружество.

От страниците на руския вестник Комерсант новият собственик на 52.5% от капитала на холдинга се заканва да отнеме час по-скоро останалите 47.5% от компанията от ръцете на другия голям акционер Митко Събев.

Илюмжинов, който е и председател на Международната шахматна федерация, се появи на сцената след сделки по придобиване на дяловете в Петрол Холдинг АД, които държаха Денис Ершов и Александър Мелник. Сделката се осъществи през регистрираната в Швейцария фирма Credit Mediterranee.

Години наред Ершов и Мелник опитват да осъществят промени в ръководството на холдинга, като опитите биваха осъдително коментирани от българския съдружник Митко Събев. На няколко пъти той сезира и властите в лицето на съда, прокуратурата и Агенцията по вписванията.

Новото лице в Петрол Холдинг АД Кирсан Илюмжинов твърди, че дружи с България от 1993 година. Участвал е в множество мероприятия, включително с шампиона по шахмат Веселин Топалов. Илюмжинов получавал и маса предложения от местните бизнесмени да инвестира в страната, твърди той пред руския вестник.

По думите на Илюмжинов Петрол контролира 80 бензиностанции и три пристанищни терминала в Бургас и Варна, чрез които осъществява внос на нефтопродукти. Той посочва, че Петрол Холдинг АД притежава също така ресторант, платежна система, футболен клуб, три стадиона, казино, пет самолета и много други активи. Оценката за дружеството достига $ 1 млрд.

Илюмжинов не споменава сумата, която е платил за акциите на Денис Ершов и Александър Мелник.

На този етап Митко Събев не коментира изказванията на новия акционер в Петрол Холдинг АД.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!