Заместник - министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов е подал оставка, съобщиха от министерството. Пред Агенция „Фокус” Маринов казва, че тя е поискана от служебния министър Асен Василев.

Това се случва само два месеца преди началото на активния туристически сезон у нас и поставя пред сериозни изпитания икономически отрасъл, който допринася за 14% от Брутния вътрешен продукт на страната.

Една от възможните причини за отстраняването на Маринов от министерството е намерението на новите министри да разчистят политическите назначения. Вчера в министерство на икономиката, енергетиката и туризма е била проведена среща, на която служебният министър Асен Василев е изразил позиция, че не е необходимо във ведомството да има заместник министър с ресор "Туризъм", казва отстраненият Иво Маринов пред агенция "Фокус".

„Никога не съм говорил, че няма да има ресорен заместник-министър за туризма“, контрира служебният министър Асен Василев в позиция, разпространена от пресцентъра му. Той казва още, че в близките дни ще обяви екипа, с който смята да работи занапред в министерството, което означава, че най-вероятно ресор "Туризъм" няма да бъде закриван, а просто ще бъде извършена кадрова смяна.

Според отстранения Иво Маринов ресор "Туризъм" задължително трябва да се запази в икономическото министерство, защото той е от малкото отрасли, които се развиват възходящо, независимо от икономическата и финансова криза. Маринов обръща внимание, че кардиналната промяна се извършва в момент, когато страната ни се представя на големи международни изложения.

Пред Българското национално радио председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин коментира, че отстраняването на Маринов е притеснително и идва в крайно неподходящ момент. Браншовата организация се подготвя за извънредна среща в Русе, след което ще бъде изпратено писмо до новия министър с позиция за запазване на Иво Маринов на поста му.

 

Туристическият бранш вече е изпратил писмо до президента Росен Плевнелиев, в което застава зад Иво Маринов. Това заяви пред Дарик радио председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова.

 

По думите й Иво Маринов не е политическо лице, не е член на ГЕРБ, а колега от бранша и е изключително важно той да остане на работа, тъй като тепърва предстоят най-важните туристически борси за годината и се подготвя летния сезон. Ето защо от асоциацията настояват Маринов да остане на поста си в следващите два месеца. В туризма са притеснени от наближаващата борса в Москва, която предстои да се проведе следващата седмица.

„Ако новият министър не акцептира желанието на бранша, това е много жалко за него", каза още Соколова.

 

***

 

По данни на националната статистика към януари тази година у нас работят 1 791 големи хотела с над 10 легла. За миналата година само от нощувки са реализирани 816.1 млн. лв. приходи. Най-силните месеци за туризма у нас са летните юни, юли и август, когато приходите от нощувки доближават 200 млн. лв. месечно.

 

Заради значителния му принос към икономиката на страната туристическият бранш е привилегирован да ползва преференциален данък ДДС от 7% при ставка от 20% в останалите сектори.

 

По данни на националната статистика, отчетени през миналата година у нас са над 13.4 млн. нощувки, от които 8.1 млн. на граждани от Европейския съюз, 3.8 млн. нощувки на граждани от други европейски страни и над 1.3 млн. на граждани от трети страни.

 

Сред най-компактните групи туристи у нас са руснаците, като през миналата година са посрещнати 336 хил. души. Следват германците с 373 хил. посетители  и румънците с 336 хил. посетители през миналата година.

 

България се превърна в предпочитана дестинация за туристите от Великобритания, като през миналата година са посрещнати 166 хил. гости от островната държава. Реализираните от тях нощувки през 2012 година са били повече от 933 хил.

 

Местните курорти са популярни и в Израел, от където са пристигнали 78 хил. души през миналата година. Реализираните от тях нощувки са били близо 303 хил.

 

За да затвърди позициите си пред клиентите в чужбина, българският туристически бранш се рекламира на световни изложения в Москва, Берлин, Лондон, Тел Авив и други.

 

На туристическата борса в руската столица през миналата година, провела се през март, броят на посетителите е надхвърлял 79 хил. души, по данни на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Изложението в Берлин, което също се провежда в началото на пролетта, събира средно около 170 хил. души.

 

През тази седмица в последния си ден в парламента 41-вото Народно събрание одобри промени в Закона за туризма, които въведоха облекчения за представителите на бранша при контактуването с държавната администрация. Новите правила въвеждат сертифициране на услугите в балнео, СПА, и уелнес туризма и регламентират професиите Екскурзовод, Планински водач и Ски инструктор.