Планът на американския президент Барак Обама да ограничи рисковите инвестиции на банките получи известна подкрепа от Франция, Великобритания и Германия.

Френският министър на икономиката Кристин Лагард определи плана на Обама като „много добра стъпка”. Говорител на Гордън Браун каза, че британският премиер е „доволен”, но иска да види детайлите.

По-солидна подкрепа на Обама оказаха британските консерватори, които вероятно ще спечелят и приближаващите избори на Острова.

Въпреки добрите отзиви, обаче, представители на правителствата на Великобритания, Германия и Франция изтъкнаха, че всяка една от страните си има свое виждане за банковата регулация. Немските власти даже уточниха, че смятат да предложат свой проект за подобряване на банковата регулация.

Вашингтон ще трябва да получи солидна подкрепа от повече държави, но според слухове някои правителства са обезпокоени от новото хрумване на американския президент. Още повече, че властите в САЩ не са обявили никакви подробности по новия план.

Официални източници от испанското правителство, например, съобщиха, че подобен план едва ли би приложим за страната им. Reuters