Агенция „Пътна инфраструктура” минава на нова фаза на изпълнение на ангажиментите и това налага смяната на ръководството, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той представи пред медиите новия шеф на пътната агенция Сергей Михалев след като вчера председателят на управителния съвет Божидар Йотов подаде оставка. Личният мотив на Йотов е несъгласие с предстоящото създаване на нова държавна компания за стратегически инфраструктурни проекти, която да поеме работата върху магистралите „Хемус”, „Струма” и „Черно море”. Това, според Йотов, ще доведе до сериозна конкуренция с пътната агенция. Новият шеф Сергей Михалев поиска кредит от време и обеща до месец да представи план за действие на пътната агенция.

Божидар Йотов обясни, че със създаването на новата държавна компания ще се създаде напрежение между служители в пътната агенция и експертите, които ще бъдат назначени в новата компания. Имам друга стратегия. Тя е променена от хората, които правят политиката и аз като европеец казвам добре, аз съм дотук. Моят единствен мотив е това, че аз смятам, че тук в тази агенция трябва да се случва всичко което става в областта на пътната инфраструктура, докато господин министърът и други хора защитават една нова схема.

За да заработи новата схема е нужен човек с добър мениджърски опит, така обясни назначаването на компютърния специалист Сергей Михалев ресорният министър Росен Плевнелиев. „Бъдете сигурни, че това, което днес се случва, а именно тези промени в ръковоството на пътната агенция няма абсолютно нищо общо с искането на оставки от когото и да било. За да се случат магистралите, вече няма нужда толкова от политика, има нужда от огромен обем детайли“, каза той

За големи проекти е работил и новоизбраният четвърти по ред шеф на пътната агенция по време на управлението на ГЕРБ, но нито едни от тях не е бил в инфраструктурата. Сергей Михалев не е работил в областта на пътно строителство, но не се притеснява да поеме поста, сподели самият той. „Най-силната страна от моя принос ще бъде управлението, увеличаването на ефективността, създаването на електронни документи, особено ми е наистина хоби“, призна Михалев.

Росен Плевнелиев е избрал Михалев за шеф на агенцията след среща с около стотина мениджъри у нас. Ресорният министър се е ”оглеждал” за подходящ специалист за длъжността в периода ноември–февруари.

Плевнелиев уточни, че не се притеснява от директното назначение на поста без проведен конкурс, защото досега само Божидар Йотов е започнал работа в пътната агенция с конкурс, а предишните шефове са също назначавани пряко. Плевнелиев не се притеснява и от факта, че това е четвъртият шеф на агенцията за година и седем месеца. Той припомни, че 2000 година е била рекордна за ведомството, защото тогава през шефския стол са се изредили седем ръководителя.